Entertainment

Yolculuk Bilimi

Yayınlanan: 3/3/16 | 3 Mart 2016

Geçen yıl, risk geni hakkındaki son bulgular hakkında konuşan bir dizi makaleye rastladım. Görünüşe göre, çok seyahat eden insanlar buna yatkındır çünkü risk alıcılarımız ve bu geni varız. “Havalı! Bilimsel Kanıt Gezinme Tutsum gerçekten genlerimde ”! Öyleyse dostum Kayt bana yeni kitabından Risk Sanatı: Cesaret Bilimi, Dikkat ve Şans, Konuyla ilgilenen, Wanderlust Bilimi hakkında bir yazı yazmanın müthiş olacağını düşündüm. .

Kayt’ı yıllardır tanıyorum ve tanıdığım en iyi yazarlardan biri. O aradığım biri ve bu web sitesi için yazması için kendinden geçmişim. Öyleyse, normal seyahat makalelerimizden bir mola verelim ve nerdimizi alalım!

Üniversitedeyken, tanıdık olan Dave, prestijli bir mühendislik bursu kazandı. Onu tebrik ettiğimde bana reddedeceğini bildirdi. Şok olmuştum. Burs, araştırması için önemli bir finansman ve İtalya’da bir yıllık konaklama kullandı.

Neden böyle bir macerayı reddeder?

“Neden İtalya’ya gitmek isteyeyim?” Ona sorduğumda cevap verdi. “İhtiyacım olan her şey burada Pittsburgh’da ideal.”

Bana yavru kedi ile hamile olduğunu söylemiş olsaydı çok daha fazla şok olabileceğimi sanmıyorum. Ama ölümcül ciddiydi. Şehirden yaklaşık bir saatlik bir sürüş mesafesinde doğmuş ve büyütülmüştü. Üniversite için Pittsburgh ile ilgiliydi ve daha sonra lisansüstü okul için kaldı. Bana 26 yıl içinde Pennsylvania eyaletinin dışına çıkmadığını söylemeye devam etti.

Ve bunu yapmak için herhangi bir zorlama hissetmedi.

İtalya’da bir yıl vazgeçmesi düşüncesinde ağlamak istedim. Ve yalan söylemeyeceğim – aslında onun deli olabileceğini düşündüm.

On yıl sonra Dave ve ben tekrar birbirimizle karşılaştık – tahmin ettiniz – Pittsburgh. Bana ne yaptığımı sorduğunda, ona yakın zamanda Kolombiya’ya yapılan bir gezi, otobüs yanlış maceraları ve akşam yemeği hazırlarken bana canlı bir tavuk getiren bir kişi anlatmaya başladım. Hikayeyi anlattığım gibi, çok rahatsız görünüyordu.

İlk başta nedenini anlayamadım. Sonra üzerimde şampiyon oldu: Aslında çirkin olduğuma ikna oldu.

Bazılarımızı evin konforunu terk etmeye ve dünyayı keşfetmeye iten nedir? Bazılarımızın neden gezginliğimiz için köleler olduğuna dair bilimsel bir açıklama var mı, diğerleri ise kalmaya devam ediyor mu?

Anlaşıldığı üzere, cevap en azından kısmen DNA’mızda olabilir.

Bir risk alma zamanı geldiğinde, beyinlerimiz ödüller, duygu, stres, potansiyel sonuçlar, önceki deneyimler ve diğer yönler hakkında her türlü bilgiyi alır ve bir sıçrama yapıp yapmayacağına karar vermemize yardımcı olmak için hepsini bir araya getirir – koymak. Bu, bazı lezzetli yiyeceklerin peşinden gidiyoruz, potansiyel bir eşin peşinde, ister egzotik yerlere seyahat ediyoruz.

Ve tüm bu yönleri grok eden beyin bölgeleri, kısmen dopamin adı verilen özel bir kimyasalla beslenir. Daha önce dopamin duymuş olabilirsiniz. Bazıları buna “zevk” kimyasal diyor. Ve kesinlikle, iyi bir şeyin tadına baktığımızda hepimiz büyük hit alırız (kelimenin tam anlamıyla veya mecazi olarak). Bilim adamları, beynin belirli bölgelerinde çok fazla dopamine sahip olmanın çok daha dürtüsel, riskli davranışlara neden olabileceğini bulmuşlardır. Ve bazı insanlar tüm bu ekstra dopamine sahiptir, çünkü 7R+ alel adı verilen tek bir dopamin reseptörü için kodlayan bir gen olan DRD4 geninin belirli bir varyantına sahiptirler.

Çok sayıda çalışma 7R+ varyantını çok çeşitli davranışlarla ilişkilendirmiştir. Bu varyantlı kişilerin daha büyük bir ödeme umuduyla finansal kumar yapma olasılığı çok daha yüksektir. Daha fazla sayıda cinsel partnere sahip olmaları ve bir gecelik standlara da katılmaları çok daha fazladır. Uyuşturucu veya alkole bağımlı olma olasılıkları çok daha yüksektir. Huzurun ev kartı oyunu favorisi köprüyle uğraşırken rüzgara dikkat ediyorlar.

Ayrıca uzak topraklara seyahat etme olasılıkları da çok daha yüksek olabilir.

Indiana Üniversitesi Kinsey Enstitüsü’nde evrimsel bir biyolog olan Justin Garcia, DRD4 geninin evrimsel açıdan çok önemli olduğunu söylüyor. Yetkili, 7R+ varyantının muhtemelen on binlerce yıl önce (yani daha fazla üreme başarısına neden olduğunu), insanlar Afrika’dan ve dünyanın diğer bölgelerine müthiş göçlerini başlattıkça.

Garcia, beyindeki tüm bu ekstra dopaminin, tarih öncesi insanın evden girişim olmaya, keşfetmeye ve eşler, yiyecek ve barınak için yeni bölgeler aramaya motive etmesine yardımcı olabileceğini savunuyor.

Evden girişmek için. Yeni bölgeler aramak. Keşfetmek.

Ve evet, dolaşmak için.

Öyleyse temel bir DRD4 varyantı gibi bir şey gezginliği tanımlayabilir mi? Ya da Dave gibi biri bunu korkunç bir risk olarak görürken seyahati neden bir fırsat olarak gördüğümü açıklığa kavuşturun?

Biyoloji asla tek başına çalışsa da (çevresel yönler genlerimizi vahşi ve müthiş şekillerde değiştirebilir), Garcia DRD4’ün bu farklılıkların bazılarını tanımlayabileceğini söylüyor. OnunÇalışma 7R+ aleline ve riskli davranışların farklı durumlarda kendilerini nasıl ifade edebileceğine bakar ve zarfı ilginç şekillerde zorlamak isteyen insanlarla bağlantılı olduğunu buldu.

Sahip olduğumuz sorulardan biri, riskli davranışlarda ne kadar örtüşme görebileceğimizdir. Ekonomik bir risk alıcısıysanız, aynı zamanda tıkınırcasına bir içici mısınız? İçme davranışınızı değiştirirseniz, uçaklardan atlama veya eşinizi hile yapma olasılığınız daha yüksek mi? Bu alele sahipseniz, bir şekilde davranışsal olarak ifade edilmesi gerektiğine dair bazı kanıtlar var. 7R+ olan bu insanlar, tekme atmalarını sağlayan bir alan bulmalarını gerektiren belirli bir nörobiyolojik yatkınlığa sahiptir.

“Yani bu alanlardan biri, bazı insanlarda gördüğümüz çılgın bir dolaşım olabilir mi?” Soruyorum.

“Olabilir. Bu noktada çok net cevaplarımız yok. Ancak bazı insanların her alanda riskli olduğunu görüyoruz. Pay insanlar bu insanların ‘bağımlılık yapan’ kişilikleri olduğunu söyleyebilir. Her zaman gerçekten dürtüsel şeyler yapıyorlar. Ama aynı zamanda başkalarının risk için bu yatkınlıklara sahip olduklarını ve bunu ifade etmek için sadece bir alan bulduğunu görüyoruz. Seyahat bir olabilir. Fakat bir bireyin hangi alan adını, bu riskin çevresel yönler ve sosyal bağlam tarafından yönlendirileceğini ifade etmek için seçeceği. ”

“Peki, tam olarak almaya çalıştığımız bu tekme nedir?”

“İnsanlar DRD4 hakkında çok risk alma açısından konuşuyorlar. Ama bunu değiştirmek için bir baskı oldu. Çünkü bunun gerçekten kendi başına risk almak mı yoksa kendinizi yeni uyaranlar ve ortamlarla etkileşime girebileceğiniz bir duruma koymakla ilgili olup olmadığını bilmiyoruz, bu da sinir sistemini belirli bir şekilde uyaran ”diyor. “Bazı insanlar bu yeniliğe gerçekten ihtiyaç duyuyor gibi görünüyor ve onu alabilecekleri her yerde arıyorlar.”

Ve seyahat, kesinlikle, yenilikle etkileşim kurma fırsatı kullanıyor. Bu konuda sevdiğim şeylerden biri. Dışarı çıkma ve keşfetme, birkaç dakika tamamen yabancı hissetme yeteneği.

Bağlanıp iletişim kurabilmem için zaman zaman kendimi sınırlarıma itmek için. Yeni manzaralarda eğlenmek ve kendimi yabancı bir kültüre daldırmak.

Dave’in beyninin benimkiyle aynı şekilde kurulmadığına inanmak kolaydır. Belki beynimin bilinmeyenleri keşfetmekten aldığım tekme ihtiyacı var – ve onun basitçe değil. Birdenbire, DRD4 varyantlarımızı karşılaştırmak için zorlamam var. Belki de seyahati neden hediye olarak, onsuz yaşayamayacağım bir şey olarak gördüğümü açıklayacak bir hikaye var ve Dave herhangi bir şekilde bundan kaçınmak istiyor.

Ancak Binghamton Üniversitesi’nde bir antropolog olan J. Koji Lum ve Garcia’nın sık sık işbirlikçisi beni kontrol altına aldı. Genler, bana, bağımlılığı, risk almayı veya gezginliği anlamak istiyorsak, hikayenin sadece bir kısmını anlatıyor.

“DRD4 bir gendir ve elbette herhangi bir karmaşık davranışa katkısı küçük olacaktır. Ancak bu küçük farklılıklar artıyor ”diye açıklıyor. “Belli bir dereceye kadar, riski değerlendirmek sadece kafanızda bir algoritma yürütmektir. Farklı genetik varyantlar, algoritmanın farklı insanlarda biraz farklı seviyelerde çalıştığını göstermektedir. Tüm bunların bir araya geldiği yer burası: İnsanlar risk alıp almayacağını tanımlamaya yardımcı olan biraz farklı algoritmalar yapıyorlar. Ve nihayetinde, zamanla, algoritmadaki küçük bir fark çok farklı yaşamlarla sonuçlandı. ”

Dave ve ben kesinlikle farklı hayatlar yaşadık. Son bir Facebook kontrolünden itibaren hala Pittsburgh’da. Şimdi yapabildiğim zaman çocuklarımı dünyanın dört bir yanına sürüklüyorum. Bu garantili bir farktır.

Yani, bir dahaki sefere sert bir gezgine baktığınızda-bir yıl boyunca Avrupa’da işini ve sırt çantasını bırakmaya karar veren adam ya da ailesini Namibya’da küçük bir okula başlamak için söken kadın-olduğunu bilir ‘ t deli. Riski sizden biraz farklı işleyebilir veya yenilik için kablolanmış olabilirler.

Sonuçta, çok daha fazla, bilim, gezinmenin ve bilinmeyenleri arama arzusunun, en azından kısmen genlerimizde yazılmış olabileceğini gösteriyor.

Kayt Sukel, yaptığımız şeyleri neden yaptığımızı merak eden bir gezgin, yazar ve bilim adamı. İlk kitabı aşk bilimi ve yeni kitabı The Riss Sanatı: Cesaret Bilimi, Dikkat ve Şans ile ilgilendi. Avustralya’ya uçuşumda okudum ve bilimi ilgi çekici buldum. Rutinin gücünü hatırlattı (başka bir favorim). Kitabı şiddetle tavsiye ederim. Kayt Twitter ve blogunda da bulunabilir.

Seyahatinizi rezerve edin: lojistik fikirler ve püf noktaları
Uçuşunuz
Skyscanner kullanarak düşük maliyetli bir uçuş bulun. Bu benim en sevdiğim arama motoru çünkü dünyanın dört bir yanındaki web sitelerini ve havayollarını arıyor, böylece her zaman hiçbir taş kalmadığını biliyorsunuz.

Konaklamanızı ayırtın
Pansiyonunuzu Hostelworld ile rezerve edebilirsiniz. Bir pansiyon dışında bir yerde kalmak istiyorsanız, konukevleri ve oteller için sürekli olarak en ucuz fiyatları iade ettikleri için Booking.com’u kullanın.

Seyahat sigortasını unutma
TraVel sigortası sizi hastalık, yaralanma, hırsızlık ve iptallere karşı güvence altına alacaktır. Herhangi bir şeyin ters gitmesi durumunda ayrıntılı koruma. Geçmişte birçok kez kullanmak zorunda olduğum için asla onsuz bir yolculuğa çıkmam. En iyi hizmeti ve değeri sunan en sevdiğim şirketler:

Güvenlik Wing (herkes için en iyisi)

Seyahatimi sigortalayın (70’in üzerinde olanlar için)

Medjet (ek tahliye kapsamı için)

Seyahatinizi rezerve etmeye hazır mısınız?
Seyahat ederken en iyi şirketler için kaynak sayfama göz atın. Seyahat ederken kullandığım her şeyi listeliyorum. Onlar sınıfın en iyisidir ve seyahatinizde bunları kullanarak yanlış gidemezsiniz.