Meksika’daki 50+ En İyi Cenotes için Ultimate Rehber

Maceracı Kate, bağlı kuruluş bağlantıları içerir. Bu bağlantılardan satın alma yaparsanız, size ek ücret ödemeden bir komisyon kazanacağım. Teşekkürler!

Twitter’da paylaş
Facebook’ta Paylaş
Pinterest’te Paylaş
E -posta ile paylaş

Meksika’da Cenotes’i hiç ziyaret etmediyseniz, önünüzde çok eğlenirsiniz! Bu tatlı su düdenleri gezegendeki en iyi yüzme noktalarıdır ve bunları sadece tek bir yerde bulabilirsiniz.

Meksika’da, çoğu Meksika Yucatan Yarımadası’nda bulunan 6.000’den fazla cenot var. Tulum, Playa del Carmen, Valladolíd ve Mérida gibi turizm sıcak noktalarına bakabileceğiniz düzinelerce cenot bulacaksınız.

Tulum’daki parti sahnesini vurmayı planlıyorsanız, Cancun’daki sahilde yalan söyleyin, büyük bir Yucatan Yol gezisi yapın veya iki yıl önce yaptığım gibi birkaç ay boyunca Mérida’da kökler koymayı planlıyorsanız, bölüm ayırmalısınız. Ziyaret Cenotes geziniz!

Ama aslında hangi cenotes buna değer? Meksika’daki en iyi cenotlar nelerdir?

Sorduğunuz için mutluyum. En iyi Meksika cenotlarından yaklaşık 20 kadar uzakta iken, bunlardan çok daha fazlası var. Seyahat blog yazma meslektaşlarımdan en sevdikleri cenotları paylaşmalarını istedim ve hevesle mecbur kaldılar.

Burada Meksika’daki en iyi 50’den fazlasını, nerede bulacağınızı, neyin iyi olduklarını, ne zaman açık olduklarını ve daha fazlasını paylaştık!

Bu sayfayı yer imlerine ekleyin ve arkadaşlarınıza gönderin, çünkü genellikle Meksika’ya seyahatinizi planlarken buna atıfta bulunacaksınız.

İçindekiler

Cenote nedir? Mayans ve Cenotes
Cenot türleri
Cenotes’de ne yaparsınız?

Meksika’daki Cenotes Haritası
Meksika’da 8 En İyi Cenotes
Cenotes seyahat ipuçları
Tulum Mexicoenotes Turlarında Cenotes Turları
Playa del Carmen’de Turlar Turları
Valladolíd’de Cenotes Turları
Mérida’da Cenotes Turları

Cenotes’a ne getirilir
Tulumcenote Calavera yakınındaki cenotes
Cenote otomobil yıkama
Casa Cenote
Choo Ha Cenote
Cenote Corazón del Paraiso
Cenote Cristal (Cenote Naharon)
Cenote dos ojos
Cenote Escondido
Laguna Kaan Luum
Cenote Multum-ha
Cenote Nicte-ha
Cenote El Pit
Gran Cenote
Cenotes Sac Actún
Cenote taak bi ha
Cenote tankah
Cenote Zacil-Ha

Playa del Carmencenote Azul yakınlarındaki cenotes
Cenote chikin ha
Eden Cenote
Cenote Elvira
Cenote Kin Ha
Cenote La Noria
Rio Secreto
Hacienda Tres Rios
Cenote Zapote

Valladolidcenote choj-ha yakınındaki cenotes
Cenote Dzitnup (Cenote Xkeken)
Cenote Oxman
Cenote Saamal
Cenote sac-aua
Cenote Suytun
Cenote X’Canche
XLAKAJ CENOTE
Cenote Zaci
Cenote Zazil Tunich

Chichen Itzasacred Chichén Itzá’nın yakınında cenotes
Cenote Ik-kil
Yokdzonot cenot

Méridanah Yah Cenote Yakın Cenotes
Cenote Noh Mozon
Cenote San Ignacio
Cenote Santa Barbara
Cenote Santa Rosa
Cenote X’batun
Cenote Xlacah

Cancún yakınlarındaki cenotes
Bakalarcenote yakın cenotes azul
Cenote Negro

Isla holboxyalahau cenote yakınlarındaki cenotes

Chiapascenote cenotes chukumaltik

Cenote nedir?

Cenote bir tatlı su düdendir – kalıcı su içeren bir yeraltı odası. Yukarıdaki kireçtaşı anakası çöktüğünde açık ve yarı açık cenotlar oluşturulur.

Ek olarak, cenotlar yeraltı nehirlerine ve yeraltı su sistemlerine bağlanır. Su genellikle inanılmaz derecede nettir, çünkü bir süredir yerden filtreliyor.

Cenotes, Meksika Yucatan Yarımadası boyunca bulunur (Meksika’nın Chiapas gibi diğer bölgelerinde ara sıra cenotlar olmasına rağmen).

Bazı bilim adamları, cenotların dinozorları öldüren aynı meteor tarafından oluşturulduğuna inanıyor, sonuç olarak gezegendeki bitki ve hayvan yaşamının çoğunu siliyorlar. Bu Meteor etki sitesi artık Chicxulub krateri ve cenotes buradan çevrelerde hayran.

Mayalar ve Cenotes

Cenotes eski Mayalar için kutsal yerlerdi. Sadece boğucu sıcak bir iklimde çok ihtiyaç duyulan bir tatlı su kaynağı değiller, aynı zamanda eski zamanlarda Mayans, cenotların yeraltı dünyasına giriş olduğuna inanıyordu. Cenote için Maya kelimesi D’Zonot veya Ts’onot, anlamına geliyor.

Bugün arkeologlar, Maya’nın Chichen Itza’daki kutsal Cenote’de insan kurbanları gerçekleştirdiğine inanıyorlar. İnsan kanı tanrılar için beslenme olarak görülüyordu ve yüksek statülü savaş esirleri tipik olarak kurban edilenlerdi.

Kuraklığı önlemek için yağmur tanrısı Chaac’a da teklifler yapıldı.

Çok önemli ipucu: Mayaların bugün hala var olduğunu unutmayın! Medeniyetleri ölmedi. Mayalar aramızda yaşıyor. Yucatán Yarımadası’ndaki birçok Meksikalı, Yucatec Maya’nın ilk dili olarak konuşan lehçelerini büyütüyor.

Cenot türleri

Bu yazıda da göreceğiniz gibi, çok farklı türde cenotes var!

Açık cenotes, duvarları üzerlerinde çökmüş ve gökyüzüne maruz kalan cenotes. Bazıları bitki örtüsü ve MA ile çevrilidirnullnull