Sipadan: Hayatımın en iyi tüplü dalışı

Sipadan Malezya’nın tek okyanus adası ve aslında muazzam bir soyu tükenmiş yanardağ konisi. Mercan, uykuda kalan ve neredeyse kesinlikle Celebes Denizi’ne batırılan volkanik kaya dağından büyüdü. Borneo’nun kuzey doğu kıyısında yer alan Sipadan, uzun zamandır bir tüplü dalış mekke olmuştur.

Bölgede seyahat ederken (Temmuz 2009), diğer dalgıçların bu küçük adadan sanki deniz ekosistemlerinin kutsal kasesi gibi konuştuğunu duyduk. 3.000’den fazla balık türü bu küçük atolde yaşıyor ve bunlara yüzlerce yeşil ve hawksbill kaplumbağalarının yanı sıra Barracuda, Jack Fish, Hammer Head Sharks, balina köpekbalıkları ve daha fazlası eşlik ediyor. Bu kesinlikle görmek zorunda bir yerdi!

Dünyanın en çarpıcı adalarından biri olan Borneo gezimizi planladık ve heyecanla çevrimiçi uçuşlarımızı rezerve ettik. Bu adaya sınırlı sayıda uçuş var, bu yüzden en iyi anlaşma için farklı havayolları aradık. Genellikle AirAsia’yı en ucuz olarak buluyoruz, ancak Expedia’yı kullanarak bir koltuk satışını kilitleyebildik ve Malezya’nın Kuala Lumpur’dan orman kaplı Borneo’ya 40 dolardan daha az bir fiyata uçtuk!

Dalışlar

Temmuz ayında koşullar kesinlikle en iyisi müthiş bir dalış için en iyiydi. Kota Kinabalu’dan uzun bir otobüs yolculuğundan sonra kuzeydoğu kasabası Semporna’ya geldi. Biz küçük, temel bir otel, check -in ve hemen bayıldı.

Ertesi sabah erken uyandım ve uygun olduğum dalış mağazasına gittim ve kendimi ilk 2 dalışıma hazırladım. Dalış teknesine binerken, Semporna Deniz Parkı’nın parlak net suları tarafından hipnotize olmaktan başka bir şey yapamadım. Güneş gökyüzünde yükseldikçe, teknemizin altındaki toz beyaz kumu aydınlattı ve tüm deniz efervesan bir ışıltı aldı.

10 dalış paketi yapmayı seçtim ve Semporna Deniz Parkı çevresindeki ilk 7 dalışım muhteşem! Onları hemen Scuba’daki çok sevilen noktalarım olarak derecelendirdim ve Sipadan’ın ilk birkaç dalıştan nasıl daha iyi olabileceğini düşünemedim. Şey, öyleydi …

Sipadan Adası Dalışları

Dördüncü gün, Sipadan Adası’nda planlanan 3 dalış vardı ve Celebes Denizi’nin cam calm sularını yavaş yavaş seyrederken, 65 yaşındaki dalış ustamız Richard Mei ile sohbet ettim. Richard, ben doğmadan önce ve adalardaki korumanın büyük bir parçası olduğunu düşünerek bu sulara dalıyor. Ona kaplumbağalar görüp görmeyeceğimizi sordum ve cevapladı:

“20 kaplumbağa görmezsek şaşıracağım”.

Güldüm ve abarttığını düşündüm.

Uygun ve hazır! Sipadan dalış yapmak için çok daha genç, kendinden geçmiş.
Ufukta, beyaz kumun parlayan bir halkasıyla kenarlı küçük bir orman spesifikasyonu görebiliyordum. “Bu Sipadan!”, Richard motorun uğultusuna bağırdı. “Uygun olma zamanı!”

Tankımı, maskemi ve yüzgeçleri giydiğimde kendinden geçmiştim. Hepimiz teknenin kenarına oturduk ve teker teker geriye düştüğümüz, sıçramalarımız aksi halde cam benzeri zümrüt suları parçaladı.

Malezya, Sipadan Adası’ndaki sularda yüzen
Girişimdeki baloncuklar etrafımda temizlendiğinde, hepimizin muazzam bir kasırganın ortasında olduğumuzu fark ettim. Dönen kütle, gözün görebildiği kadarıyla her yöne ve aşağı doğru etrafımızda sarıldı. Twister tamamen Jack Fish yapıldı, bazıları 4 feet uzunluğa ulaştı! Kendinden geçmiş balık o kadar yoğun bir şekilde kümelenmişti ki, suları gümüş siklonlarının ötesinde göremedik.

Fotoğrafı Andrepiazza, Wikimedia vasıtasıyla kasırga dağıldı ve Sipadan Adası’nın kenarını görebiliyorduk. Richard devam etmemizi işaret etti ve hepimiz yavaşça yüzdük, tek bir dosya yaklaşık 30 metre derinlikte. Richard’ı yaklaşık 600 metre derinliğe dalmış olan muazzam mercan duvarı boyunca takip ettik.

Görünürlük o kadar iyiydi ki, 40 metre aşağıda avlarını çevreleyen resif köpekbalıklarını tespit edebiliyordum. Solumdaki mercan seti o kadar parlak renkliydi ki gerçeküstü görünüyordu. Göz kamaştırıcı mavi ve kırmızı fan mercanları şeffaf denizde hafifçe ileri geri sallandı. Her 10 metrede bir, duvardan kazılmış gibi görünen farklı mağaralardan geçtik. Neredeyse her mağaranın içinde bir kaplumbağa vardı. Richard şaka yollu kaplumbağaları parmaklarıyla saymaya başladı ve üçüncü dalışımızı bitirdiğimizde, sanırım 30 civarında sayımı kaybetti.

Sipadan’da Yeşil Kaplumbağa (Fotoğraf Avoini, Wikimedia Commons tarafından)

Sipadan’daki her dalış hayatımın en iyi dalışıydı. Resif köpekbalıkları ve kartal ışınları ile yüzdüm. Küçük resif mağaralarında uyurken hemşire köpekbalıkları ve kaplumbağaların yanına koydum. Bir oktupus, sokma ışınları ve o kadar çok diğer balık tanımladım ki, burada her türü listelemek imkansız olurdu. Deniz YaşamıSipadan o kadar boldu ki, yakındaki resiflerden gelen tüm balıklar bu bir mercan atolünde buluşmak için, diğer denizleri çorak ve boş bırakıyormuş gibi görünüyordu. Neden bu kadar çok balık, kaplumbağa ve mercan türü burada bir gizem, ama gerçekten unutulmaz bir dalış yapıyor.

Karaya Dönüş

Dariece benimle Shore’da tanıştı ve yüzümdeki muazzam sırıtışla olağanüstü bir tüplü dalış yaşadığımı söyleyebilirdi. Ona dalışları heyecanla açıklarken gördüğüm her şeyi hatırlamak için mücadele ettim.

Richard güldü ve beni arkaya okşadı “Kaplumbağaları göreceğimizi söyledim” dedi gururla. Ama gerçekte, kaplumbağalar Sipadan’ı bu kadar muhteşem yapan şeyin sadece küçük bir parçasıydı. Deniz yaşamının saf çeşitliliği, mercanların rengi ve suyun netliği Sipadan’ı tüplü kariyerimin en unutulmaz dalışı haline getirdi. O zaman, Mısır Kızıl Deniz’de güvercinim var, Mozambik, Tofu’da Scuba’da kambur balinalar gördüm, Meksika’daki cenotlarda mağara dalışı yaptım ve Belize’deki muhteşem resifleri kontrol ettim, ancak hiçbiri merakla karşılaştırılmıyor. Sipadan. Umarım bir gün muhtemelen benim için kalacak olan bu sualtı rüya ülkesine dönebilirim, dünyadaki en iyi dalış sitesi!

*** Keçi notları

6 dalış maliyeti, ekipman, tekne taşıma ve öğle yemeği dahil 919 myr (280 USD). (Mayıs 2014 itibariyle)

Sipadan Scuba ile dalmayı seçtim. (Mevcut oranları için buraya tıklayın)

Sipadan Adası 120 dalgıç / gün ile sınırlıdır ve Sipadan’ın kendisine dalabileceğinizden emin olmak için 6 – 10 dalış paketini satın almak en iyisidir

Bu gönderi gibi mi? İğnele!

Feragatname: Yoldaki Keçiler, Amazon Ortak ve diğer bazı perakendeciler için bir ortaklıktır. Bu, blogumuzdaki bağlantıları tıklatıp bu perakendecilerden satın alırsanız komisyon kazandığımızı gösterir.